Cu siguranta multi dintre noi ne-am pus la un moment dat intrebarea: care
tip de zahar este mai sanatos, cel alb sau cel brun? Totusi, zaharul brun nu
promite mari diferente din punctul de vedere al sanatatii fata de cel alb si
poate ca principalele plusuri sunt reprezentate de aspect, de aroma si de
mineralele mai multe.
Procesul de productie
Zaharul se gaseste in toate dulciurile consumate, iar cel brun este supus
unui proces de prelucrare mai putin complex decat cel alb. Dupa ce se elimina sucul
trestiei de zahar, acesta se fierbe si apoi se creeaza aceste mici cristale pe
care le cunoastem cu totii si fara de care nu ne putem trai viata. Ulterior,
zaharul este supus unor procese mai complicate pentru ca aceste cristale sa
devina cat mai fine si sa capete un aspect mai atractiv.
Diferente
O alta diferenta intre cele doua tipuri de zahar este ca cel brun contine
mai multe minerale, iar acesta are in componenta calciu, potasiu, fier si
magneziu, insa in cantitati modice, care nu promit nici un beneficiu sanatatii
noastre. De asemenea, cel brun contine si mai multa melasa, zaharul brun fiind,
pe scurt, zahar alb amestecat cu aceasta substanta, iar la acest capitol totul
tine de preferintele fiecaruia. Asadar, afla informatiile de aici cu privire la
zaharul brun care cu toate ca aduce mai multi nutrienti esentiali decat cel
alb, nu inseamna neaparat ca este si mai sanatos.
Este mai bun?
Teoretic, acest tip de zahar ar trebui sa fie mai sanatos intrucat o
lingurita de melasa reprezinta o sursa buna de potasiu, vitamina B, magneziu si
altele, insa avand in vedere cantitatile modice, acestea nu vor face nicio
diferenta. Asadar, zaharul brun, la fel ca cel alb, trebuie consumate cu simt
de raspundere si limitate cat mai mult in dietele noastre intrucat acestea pot
atrage mai multe probleme cronice, dar duc si la cresterea rapida in greutate.
In plus, cele doua tipuri de zahar aduc acelasi numar de calorii, astfel ca cei
care cred ca vor face diferenta daca aleg zaharul brun in fata celui alb, in
realitate nu au nimic de castigat.
Asigurarea sanatatii
Pentru a nu avea numeroase probleme de sanatate, este ideal sa fie evitat
consumul de zahar in cantitati ridicate, indiferent de tipul sau. Conform
cercetatorilor, un gram de zahar aduce 4 calorii, iar in cazul barbatilor nu ar
trebui sa se accepte consumul a mai mult de 150 de calorii in fiecare zi, pe
cand valoarea preferata in cazul femeilor este de 100 de calorii, ceea ce
presupune ca barbatii pot consuma 38 de grame de zahar, iar femeile 25 de grame
in fiecare zi, si tot ce depaseste aceste valori poate atrage diferite
probleme.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu