miercuri, 14 martie 2018

Care tip de zahar este mai bun: brun vs. alb


Cu siguranta multi dintre noi ne-am pus la un moment dat intrebarea: care tip de zahar este mai sanatos, cel alb sau cel brun? Totusi, zaharul brun nu promite mari diferente din punctul de vedere al sanatatii fata de cel alb si poate ca principalele plusuri sunt reprezentate de aspect, de aroma si de mineralele mai multe.

Procesul de productie
Zaharul se gaseste in toate dulciurile consumate, iar cel brun este supus unui proces de prelucrare mai putin complex decat cel alb. Dupa ce se elimina sucul trestiei de zahar, acesta se fierbe si apoi se creeaza aceste mici cristale pe care le cunoastem cu totii si fara de care nu ne putem trai viata. Ulterior, zaharul este supus unor procese mai complicate pentru ca aceste cristale sa devina cat mai fine si sa capete un aspect mai atractiv.

Diferente
O alta diferenta intre cele doua tipuri de zahar este ca cel brun contine mai multe minerale, iar acesta are in componenta calciu, potasiu, fier si magneziu, insa in cantitati modice, care nu promit nici un beneficiu sanatatii noastre. De asemenea, cel brun contine si mai multa melasa, zaharul brun fiind, pe scurt, zahar alb amestecat cu aceasta substanta, iar la acest capitol totul tine de preferintele fiecaruia. Asadar, afla informatiile de aici cu privire la zaharul brun care cu toate ca aduce mai multi nutrienti esentiali decat cel alb, nu inseamna neaparat ca este si mai sanatos.


Este mai bun?
Teoretic, acest tip de zahar ar trebui sa fie mai sanatos intrucat o lingurita de melasa reprezinta o sursa buna de potasiu, vitamina B, magneziu si altele, insa avand in vedere cantitatile modice, acestea nu vor face nicio diferenta. Asadar, zaharul brun, la fel ca cel alb, trebuie consumate cu simt de raspundere si limitate cat mai mult in dietele noastre intrucat acestea pot atrage mai multe probleme cronice, dar duc si la cresterea rapida in greutate. In plus, cele doua tipuri de zahar aduc acelasi numar de calorii, astfel ca cei care cred ca vor face diferenta daca aleg zaharul brun in fata celui alb, in realitate nu au nimic de castigat.

Asigurarea sanatatii
Pentru a nu avea numeroase probleme de sanatate, este ideal sa fie evitat consumul de zahar in cantitati ridicate, indiferent de tipul sau. Conform cercetatorilor, un gram de zahar aduce 4 calorii, iar in cazul barbatilor nu ar trebui sa se accepte consumul a mai mult de 150 de calorii in fiecare zi, pe cand valoarea preferata in cazul femeilor este de 100 de calorii, ceea ce presupune ca barbatii pot consuma 38 de grame de zahar, iar femeile 25 de grame in fiecare zi, si tot ce depaseste aceste valori poate atrage diferite probleme.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu